זיכרון הינו תהליך של קידוד, אחסון ושליפה של מידע:
קידוד- הינו תהליך אקטיבי של הפיכת המידע מגירוי לצורה שבה הזיכרון יכול להשתמש בו.
אחסון- תהליך של שימור המידע בזיכרון.
שליפה- תהליך אקטיבי של איתור ושימוש במידע שאוחסן בזיכרון.
קיימים שלושה סוגי זיכרון: זיכרון סנסורי, זיכרון לטווח קצר וזיכרון לטווח ארוך.
1. זיכרון סנסורי- זהו זיכרון שקולט את מירב המידע מהסביבה. בגלל שכמות המידע כל כך גדולה היא נשמרת לזמן קצר ביותר של מספר שניות בלבד. אין לנו מודעות לזיכרון זה. הזיכרון משמש כתחנת מעבר לקראת הזיכרון הבא הנקרא הזיכרון לטווח קצר.
2. זיכרון לטווח קצר- רוב האנשים יזכרו כמות של 7+-2 פריטים (לדוגמא כאשר מבקשים מהם לזכור קבוצת מספרים. זאת גם הסיבה שמספרי הטל' בנויים על פי כמות זו). על מנת להמשיך ולזכור את המידע עלינו לשנן אותו. זיכרון זה הוא תחנת מעבר לזיכרון ארוך טווח.
3. זיכרון לטווח ארוך- יש טוענים שהקיבולת שלו בלתי מוגבלת ואם קשה לשחזר את המידע הדבר קשור ליכולת השליפה. המידע נשמר על ידי שינון ויצירת אסוציאציות. זיכרון זה לא נזקק לתהליכי קשב לשם שימור (אנו לא צריכים לשים לב אליו, הזיכרון מבוסס היטב במוח).
זיכרון עובד (עבודה)- זיכרון זה נמצא בין הסנסורי לבין הזיכרון לטווח הקצר. הוא למעשה שולחן העבודה שלנו שאלומת הקשב שלנו נזרקת עליו ובוחרת את המידע הרצוי מתוכו. זאת היכולת לתמרן בין מגירות האחסון השונות של הזיכרון, לשלוף מהמגירה מידע מסויים, לבצע פעולה מסויימת על המידע, ולהחזיר חזרה לאחסון (לזיכרון לטווח ארוך). לדוגמא: אומרים את המספר 178 ואז מבקשים להגיד אותו הפוך. מה שנדרש למעשה הוא הנחת המידע על "שולחן העבודה" ולאחר מכן לתמרן ולהפוך אותו.
בברכה,
יעל רן - מומחית לאבחון ליקויי למידה והוראה מותאמת.
0507219033